Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

BOGORODICA

Baner

SPLIT - KOTARI

Objavljeno 23.10.2014. u 08:52

makadam u krstulovićevoj

Umirovljenik s Gripa: Kad neće Grad, ja ću napravit skale!

Odvede li vas kojim slučajem put iz Osječke u Ulicu Vojka Krstulovića na Gripama, imat ćete što vidjeti. Tek koji kilometar od gradske jezgre stanari ulaza 21 do 27 do svoje se zgrade moraju uspinjati strmom makadamskom uzbrdicom.

- Ovo je ruglo grada: prašina se diže, troše se gume na automobilima, put je pun rupa, no sve to je još i dobro dok ne padne kiša kada se stvaraju lokve i odroni zemlje - žale nam se ogorčeni stanari.

Najveći problem nastane kada zgradi trebaju pristupiti vatrogasci ili vozilo Hitne pomoći.

Prazna obećanja

Pisale su se i peticije, a iz Grada dolazila obećanja, no problem pristupnog puta još uvijek nije riješen. I tako već 18 godina. Sve je počelo izgradnjom tunela u Dubrovačkoj ulici kada je postojeći kolni put prekinut.

Nakon upornih pritužbi stanara iz Krstulovićeve, Grad je obećao kako će projekt izgradnje pristupnog puta biti realiziran u 2012. godini.

No, kako doznajemo od Damira Babića iz gradskog Odsjeka za komunalne poslove, problem je u ishođenju lokacijske i građevinske dozvole:

- Jednom smo čak i pokušali povući betonski put, ali nas je vlasnik čestice zemlje pri vrhu uzbrdice prijavio i morali smo odustati. Sve što mi iz komunalnog održavanja možemo učiniti jest nasuti i uvaljati postojeći makadam - rekao nam je Babić.

Predsjednik Vijeća Gradskog kotara Gripe Ante Cvitković tvrdi da je moguće alternativno rješenje:

Kotar nema novca


- Prijašnji prijedlog pokazao se neprihvatljivim jer bi se njime izgubile zelene površine na bočnom dijelu zgrade ako bi se tuda povukao put. Međutim, većina stanara prihvatila je ideju izgradnje puta s drugog boka zgrade, koji je moguće realizirati, a i financijski je najsplativiji.

Kao i uvijek, upravo je taj financijski dio karika koja nedostaje. Cvitković tvrdi kako su sredstva kojima kotar raspolaže nedostatna za takav projekt, te da oni mogu samo služiti kao komunikacijski kanal između Grada i građana. Kada će se sredstva priskrbiti – ne zna se.

U međuvremenu, pojedini stanari uzeli su stvar u svoje ruke. Tako je umirovljenik Miljenko Gale sam odlučio izgraditi stepenice kako bi povezao makadam i brežuljak na kojem se nalazi stambeni objekt:

- Vidio sam da su ljudi padali, posebno starije žene i djeca, pa sam odlučio sam ovo napraviti. Mogao bi netko slomiti ruku ili nogu i šta onda? Ove daske za građenje nalazio sam uokolo na smetlištu. A pogledajte, zar nije ovako lipše? – kaže Gale.

 

TENA VUKUŠIĆ

Dodajte svoj komentar

SmileCoolCrying or Very SadEmbarrassedA Smoker/Foot in mouthSadUser is an angel (at heart, at least)A Kiss/Lips Are SealedLaughingBiting one's tongue/Put Your Money Where Your Mouth IsBeen Smacked In The Mouth/Wears A Brace/My lips are sealeSurprisedSticking Out TongueConfusedWinkYelling
Vaše ime:
Vaš e-mail:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:
Baner

GRAD SPLIT

Baner