Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

BOGORODICA

Baner

SPLIT - KOTARI

PRIJESTOLJE  MUDROSTI - BOGORODICA SA SINOM NA PRIJESTOLJU

ILI GOSPA OD PLAKALUŠE ?

Članak u svezi blagoslova kipa koji je objavljen u "Slobodnoj Dalmaciji"  u nedilju 09.09.2012.godine polako potiće na razmišljanja koliko stvarno mediji mogu utjecat na javno mjenje.

Kad se o ovom kipu vodila rasprava dugih 14 godina dotaknuta je tema imena u više navrata .Kako je poznato bilo je ustaljeno mišljenje u puku  da se radi o kipu Sv.Ane .Kad se ustanovilo da se zapravo radi o kipu Bogorodice koji je preinacen 1933.godine zahvatom klesara na glavi djeteta (oštećena glava renovirana je kao glava djevojćice) postavljalo se pitanje o kojoj je Gospi rić ,pošto su stvarno Marijanski kipovi i Crkve u Splitu dobijale imena od strane puka po mikrolokacijama u gradu . Tako je i stari kip na temelju kojeg je ovaj napravljen ,prema mišljenjima povjesničara nazivan Gospa od Kopilice ( kapelice - najvjerojatnije je i dio Splita zvan Kopilica dobija po tome ime ).Ipak je prevladalo razmišljanje da se kipu ne daje ime po dilu grada di se nalazi nego po povjesnom predlošku onoga šta on predstavlja. A pošto je prikazivanje Bogorodice sa sinom koja drži knjigu nazivan kroz povjest Prijestolje mudrosti tako je i ovaj kip dobija upravo to ime.

Ako se u puku i prihvati neko drugo ime  ,kako to sugerira autor ovog članka ,zar nebi bilo prihvatljivije da onda kip nosi ime Gospa od Gripa nego Gospa od Plakaluše ? Istina je da se dio terena koji danas administrativno pripada u granice Gradskog kotara Gripe zvao Plakaluša ,ali  se isto tako taj naziv izgubija tokom vrimena.Slobodno bi se moglo ustvrdit da vrlo mali broj  stanovnika kako Splita tako i Gripa zna za taj naziv .Naziv je poznat  malom broju stanovnika koji su vezani za ovaj grad i koji držu do prošlosti ovog grada..........za bolje vidit članak kliknit na sliku ......... Iako je od strane autora  članak bija sugestivan ,mi mu se zahvaljujemo jer je ton sugestijon ipak potaka građane na razmišljanje o starom imenu dila Kotara Gripe.

Dodajte svoj komentar

SmileCoolCrying or Very SadEmbarrassedA Smoker/Foot in mouthSadUser is an angel (at heart, at least)A Kiss/Lips Are SealedLaughingBiting one's tongue/Put Your Money Where Your Mouth IsBeen Smacked In The Mouth/Wears A Brace/My lips are sealeSurprisedSticking Out TongueConfusedWinkYelling
Vaše ime:
Vaš e-mail:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:
Baner

GRAD SPLIT

Baner