Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

BOGORODICA

Baner

SPLIT - KOTARI

MALO PUTOVANJE PROKURATIVAMA KROZ PROŠLOST


Prokurative, ili službeno Trg Republike, glasoviti je mediteranski trg u središtu grada Splita, smješten uz zapadne zidine Dioklecijanove palače, poznat i kao pozornica kulturnih zbivanja u gradu pod Marjanom.

Bajamonti je imao dalekosežan cilj stvoriti od Splita, kako je govorio "citta del avvenire" (Grad budućnosti), pa je mnogo svoga truda uložio u izgradnju i uređenje Splita kako bi od zapuštenog provincijskog gradića stvorio mali napredni europski grad. Rukovođen geslom "Volere e potere" (Htjeti je moći) odmah po stupanju na dužnost općinskog načelnika, dao se na realizaciju svojih planova. U tu svrhu osnovao je društvo "Associazione dalmatica" (Dalmatinska zadruga). Kazališna zgrada koja je izgrađena na Marmontovoj poljani činila je okosnicu budućeg sklopa Prokurativa. "Teatro Bajamonti" svečano je otvoren 27. prosinca 1859. godine. (prije 153 godine)


Daljnji Bajamontijev plan bila je izgradnja dvaju krila, građevnog sklopa zvanog Prokurative prema znamenitim venecijanskim Procurativama. Dana 15. svibnja 1882. godine Bajamontijevo kazalište je uništeno u požaru, a zgrada je nešto kasnije obnovljena, ali ne u izvornom obliku (u novo doba tu je bilo smješteno kino "Marjan" i"Kazalište mladih")

U razdoblju od 1863. do 1867. godine građeno je zapadno krilo kompleksa u neorenesansnom stilu prema projektu arhitekta G. B. Medune.
Godine 1899. (prije 110 godina) podignuta je na južnoj strani Marmontove poljane ograda od kamenih stupića, izrađenih još za vrijeme Bajamontija. Godine 1905. obnavljalo se zapadno krilo i tom su prilikom dodani cementni maskeroni i frizevi.

na ovoj slici lipo se vidi izgled Prokurativa prije izgradnje istočnog krila

Spomenik Luki Botiću bija je postavljen na Prokuraivama 1901. godine  ali je kasnije 1921. primišten na Marjan odakle je opet primišten isprid Teatra


Izgradnja istočnog krila Prokurativa započela je 1909. godine (prije 100 godina) i odvijala se u dva perioda; od 1909. do 1911. i od 1927. do 1928. godine. Prvi dio istočnog krila gradilo je bečko građevno poduzeće "Unionbaugesellschaft".

Prokurative 1970

1989


slike preuzete sa interneta

Baner

GRAD SPLIT

Baner