Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

BOGORODICA

Baner

SPLIT - KOTARI

Ocjena: / 8
LošeOdlično 

SOLURAT NEKAD I SAD


U varoškom primorju nalazi se predio Solurat koji se proteže od Matejuške na zapad. Tu je bila  srednjovjekovna crkva sv. Petra koja se spominje 1362., nekada na Sustipanskom putu, od 1882. tu je crkva sv. Ante. Na Soluratu se osim njih nalaze slikovite kuće Brajevića-Vujica i Škaričića, nekad na samoj obali.

Pod ovim kućama nalazija se  škver Koščina.......Povijesni izvori kazuju o najstarijem brodogradilištu modernog doba, škveru “Košćina”, utemeljenom 1831. godine na Lučcu. Brodogradilište ugledne obitelji Košćina na toj lokaciji radi do 1875., kada se zbog željezničke pruge kopa prokop kroz Lučac i Manuš pa seli zapadno od Matejuške, podno Tomića stina, na mjestu gdje je danas bivši hotel “Ambasador”.


Škrape Solurata protezale su se u istok sa sprudom na kojem od 1928. bija stari Dom Gusara.
Stari položaj pod Soluratom do Matejuške zva se Banjo Polo po nekadašnjem morskom kupalištu Depolovih od 1878. do 1927. kada je iz sanitarnih razloga zabranjeno kupanje u luci. Godine 1885. dovršena je prva splitska klaonica (pučki nazivana macel) na položaju kasnijeg hotela Ambasador.

 

Solurat 1938

danas

CRKVA SVETOG ANTE TOLOMAŠA

Dotrajala crkva sv. Petra od Solurata porušena je i tu podignuta 1884. crkva sv. Ante Tolomaša koja je u Drugom svjetskom ratu 1944. oštećena i u poraću sasvim porušena.

Ova slika je 50-tig godina i na njoj se lipo vidi da je u bombardiranju nastrada samo krov kampanela.I sad ko je toliko bija lud da je srušija radi toga cilu crkvu namisto kojeje sad na tamo samo prazna ružna ledina ?

Uz samu obalu, kod sklopa Lovric, izgradjena je 1885. godine prizemna zgrada klaonice na kojoj se isticalo pet polukruznih otvora za otjecanje otpadnih voda. Klaonica je bila u funkciji do 1899. godine, a do 1935. godine je srusena zbog gradnje hotela Ambasador. Do tada je sluzila za skladiste i lazaret.

 

Izgradnja hotela Ambasador 1937

Hotel Ambasador odma posli završetka gradnje

Ruševine Solurata nakon bombardiranja 1944.godine

 

slike preuzete sa interneta

 

Baner

GRAD SPLIT

Baner